Tim Van Damme Inspired by Tim Vand Damme

Penafian

Salam pembuka bicara.Tujuan blog ini dibuat adalah untuk mengumpul artikel yang bagi aku sangat rare , takde juai punye.Bukan bertujuan untuk dijadikan artikel hak milik aku,dan di publish atas nama aku.Semuanya hanya untuk rujukan aku masa hadapan.Andai kata anda terjumpa artikel anda disini,dan mahukan kredit atau nama,sila berbuat demikian kepada aku . Aku hanya insan hina .

Galeri

Blog

Seiko terbaik

Seiko... suatu jenama untuk semua golongan. Sebab apa aku cakap camtu? Seiko boleh didapati dengan harga serendah Rm200 hinggalah ke Rm30k.... ada lagi mahal sebenarnya ni.... Setakat ini, hanya Seiko yang mampu berbuat demikian. Syarikat lain mungkin tak berani ataupun nak jaga standart kononnya. Mungkin sebab tu, ramai orang yang 'kurang' tahu pasal Seiko memandang rendah dengan jenama ni. Bila tengok... "alah, Seiko ja..." Mungkin ada yang pernah terserempak dengan orang camni, mungkin juga tidak. Pada yang pernah, berderau juga darah bila dengar. Sebagai collector, itu adalah asam garam & pasti jenama ini antara yang dibanggakan disebabkan sejarahnya, keberanian, heritage & juga inovasi mereka.

Seiko berani berbuat demikian sebab mereka bukan sahaja mensasarkan pasaran low-end sahaja malah juga high-end. Inovasi yang mereka buat bukan sahaja pada design ataupun fungsinya... tetapi yang lebih membanggakan sekali ialah enjinnya. Enjin basic mereka samada quartz atau automatik banyak dibeli oleh syarikat lain & digunakan pada jenama lain, contohnya Alba (anak syarikat Seiko), Chronoforce, Pulsar & lain-lain lagi.

Jika jenama Swiss yang menang brand yang kebanyakannya menggunakan ETA, Seiko berbangga dengan enjin in-house mereka & boleh dijual dengan harga yang jauh lebih murah dari jenama Swiss. Dari segi ketahanan, Seiko sudah membuktikan yang mereka adalah jaguh dalam liga ini. Mengapa?

--------------------------------

Mengikut sejarah....

Sebelum wujudnya Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres, ataupun Official Swiss Chronometer Testing Institute (COSC).... pernah terdapat satu observatory testing & pertandingan yang mempunyai standart tinggi diadakan di Switzerland. Testing yang diadakan ini adalah cukup ketat & mempunyai standart yang lebih tinggi berbanding COSC sekarang. Apa yang berlaku pada ketika itu merupakan titik tolak kepada Seiko untuk terus maju ke depan & tidak tunduk dengan peraturan serta desakan dari mana-mana pihak yang pada aku bias. Sebab apa? Testing yang diadakan pada waktu itu sebenarnya telah berlangsung selama 23 tahun. Sebanyak 5093 jam yang dihantar untuk mendapat pengiktirafan & hanya 3253 sahaja yang lulus. Hanya beberapa manufacturer yang menyertainya & hanya Omega & Patek menyertainya setiap tahun. Peserta lain pula terdiri daripada Rolex, Zenith, Longines, Mavado, Vacheron & Constantin, Ulysse Nardin, Cyma & Favre-Leuba, bersama-sama watchmaker profesional (persendirian)...... sehinggalah Seiko hadir....

Hadirnya Seiko telah memberi tamparan yang cukup hebat kepada ke semua jenama Swiss pada ketika itu. Jenama-jenama hebat lain menghantar jam yang dibuat khas untuk pertandingan tersebut. Bukan calang-calang jam yang dihantar tu...
tetapi Seiko pula tidak menghasilkan jam khas untuk pertandingan tu, tetapi hanya menghantar jam yang telah dihasilkan & sudah pun dipasarkan iaitu Grand Seiko.

Hanya ada 2 jenama selama 23 tahun pertandingan itu diadakan menghantar enjin dengan nombor enjin pasaran, iaitu Seiko & Gerald Perregaux. Tetapi pertandingan ini dihentikan oleh Swiss pada tahun 1970an setelah 2 tahun berturut-turut Seiko memenanginya dengan jam dalam production line. Kemenangan oleh pihak Jepun ini telah memalukan jenama-jenama Swiss sehingga pihak Swiss sendiri menghentikan pertandingan yang telah berlangsung selama 23 tahun itu. Sekiranya Swiss meneruskan pertandingan ini, kemungkinan besar Seiko akan menang lagi. Jadi untuk tidak memalukan diri sendiri lagi sekali, mereka menghentikan terus pertandingan tu.Grand Seiko SBGA029
Model diver Seiko dengan enjin GS.Suatu badan yang lebih besar & mempunyai standart yang lebih tinggi dari COSC adalah Astronomical Observatory Chronometer Standart. Seiko menghantar jam bersama-sama dengan jenama high-end di dunia.... Grand Seiko dihantar sekali lagi. Di akhir tahun 1960an... dari ke semua jam yang dihantar itu, hanya ada 2 jam sahaja yang lulus ujian itu. Dua sahaja!... iaitu Grand Seiko & Gerald Perregaux (jam yang dibuat khas untuk ujian itu).

Disebabkan syarikat Jepun ini mendominasi dunia horologi di akhir tahun 1960an & pertandingan yang telah diadakan sebelum itu (menang 2 tahun berturut-turut)... pada tahun 1972 beberapa pengeluar Swiss membuat permintaan supaya menghentikan pertandingan itu. Pada tahun 1973, COSC diwujudkan pula dengan ujian yang kurang ketat berbanding Astronomical Observatory Chronometer Standart.


Pemilihan
Seiko sebagai juara telah memalukan pengeluar yang lain kerana Seiko tidak perlu pun buat jam khas sebab jam pasaran mereka itu adalah memang jam yang terbaik. Seiko memang cukup yakin jam yang mereka hasilkan untuk pasaran itu & seolah-olah juga menunjukkan bahawa syarikat lain tidak yakin dengan jam yang mereka telah pasarkan & perlu buat jam khas untuk pertandingan itu pula. Dah buat pun, kalah dengan Seiko... Bukanlah nak 'menjatuhkan' syarikat yang lain & 'menaikkan' Seiko, tapi inilah yang belaku & ini adalah sejarahnya.

Kita tidak perlu khuartir & tercabar jika orang memperlekehkan jam
Seiko yang kita pakai kerana seungguhnya mereka tidak tahu akan sejarah ini & kemasyuran sebenar Seiko di kalangan watchmaker di seantero dunia. Dunia horologi amat berbangga dengan pencapaian Seiko yang telah menghasilkan jam yang terulung serta mampu dimiliki orang kebanyakan. Syarikat Swiss pun salute dengan Seiko.


--------------------------------------------


Jika jenama Swiss perlu mendapat pengiktirafan COSC untuk jam chronometer, Seiko pula tidak menghantar untuk mendapat pengiktirafan ini. Hanya jam yang layak sahaja boleh menggunakan tag chronometer pada jam mereka. Tapi tidak bagi Seiko... mereka mengeluarkan pengiktirafan mereka sendiri dimana mereka claim yang jam mereka mengikut pengiktirafan & standart yang sama malah lebih baik dari COSC. Sejarah telah membuktikan mereka benar. Jadi, buat apa perlu nak hantar check pula. Perdebatan hebat pada waktu itu menyaksikan ramai yang tidak setuju dengan Seiko. Tapi dasar pandang ke timur Jepun amat kuat & memberi impak yang besar dimana Seiko tidak langsung tunduk dengan desakan ini & meneruskan usaha mereka itu.

Pendapat aku, bagus juga Seiko berbuat demikian. Ini menunjukkan suatu daya usaha Seiko dalam penghasilan jam yang bermutu tinggi. Walaupun COSC tidak mengiktiraf jam Seiko, tapi pengiktirafan itu mereka diberi oleh mereka sendiri & diperolehi oleh pembeli di dunia. Ramai yang sukakan Grand Seiko yang setanding dengan Rolex pada ketika itu. Satu lagi, ia juga menunjukkan kuasa Jepun yang sebenar. Orang lain tidak boleh sewenang-wenangnya menyuruh atau menundukkan kuasa Asia & Jepun sudah membuktikan yang kuasa Asia tidak boleh di pandang enteng.


Seiko Kinetic Prepetual.
Jam ni mempunyai power reserve selama 4 tahun!


Inovasi yang Seiko hasilkan juga amat dibanggakan. Jika syarikat Swiss kebanyakannya hanya menggunakan enjin ETA, enjin in-house Seiko yang dihasilkan mampu menyaingi enjin ETA... malah Seiko juga menghasilkan enjin mekanikal yang orang lain tak terfikir sebelum ni. Jika yang lain masih dengan enjin mekanikal tradisional, Seiko keluar dengan enjin kinetik. Ramai juga keliru dengan automatik dengan kinetik. Ini akan aku ceritakan kemudian... Enjin kinetik mampu bertahan sehingga 4-7 hari jika cukup charged. Kini, dengan model Premier, power reserve model Premier Perpetual Calender mampu bertahan sehingga 4 tahun sekiranya tidak digunakan. Selain itu enjin high-end mereka seperti Grand Seiko memberikan suatu kayu pengukur yang kuat & seterusnya mereka menghasilkan pula enjin Spring Drive... gerakan jarum saat yang sweep & senyap.... the quiet revolution. Enjin high-end ini tidak dapat tidak, kena keluarkan lebih RM20k untuk memilikinya.


Seiko Spring Drive.
Seiko juga menghasilkan jam high-end untuk mereka yang bergelar jutawan. Credor Sonnerie dihasilkan bagi menyaingi & sebaris dengan jenama Swiss dalam kategori mewah. Mungkin ramai yang menyangka Seiko hanya menghasilkan jam dengan harga yang rendah. Mereka perlu tahu dengan lebih mendalam tentang setiap jenama sebelum smash tanpa fakta. Jam Credor Sonnerie ini hanya dijual USD$134000 ja. Jika berkemanpuan... why not?

Sedikit sejarah ini mungkin boleh membuka mata mereka yang selama ini memandang rendah dengan jenama Jepun & berbangga pula dengan jenama lain... apatah lagi ada yang berbangga dengan jenama butik/fesyen. Jangan malu sekiranya anda sedang memakai Seiko di tangan sekarang. Walau berapa harganya sekali pun ia adalah jenama yang hebat & perlu berbangga dengannya. Tidak ada jenama Swiss yang mampu berbuat seperti Seiko.

Yang rare Design by Insight © 2009